Slank de zomer in

Even denken, het is nu maart en de zon gaat in mei al lekker schijnen. En voordat we naar het strand gaan wordt het wel juni. Eigenlijk nog voldoende tijd om 1 of meer maatjes minder te worden. Wanneer je iets te veel wintervet hebt kun je nu beginnen, dan redt je het makkelijk om fit en zelfverzekerd te zomer in te gaan.

Hier alvast een aantal tips om te beginnen:

 • Drink 2 liter water per dag
 • Eet minstens 300 gram groenten per dag. (ook je lunch en tussendoortjes zijn groeten of fruit)
 • Varieer met ontbijt en lunch
 • Slaap voldoende
 • Eet minder uit zakjes en pakjes
 • Even geen alcohol
 • Geen snoep en koek
 • En geen andere suikerprodukten
 • Geen light
 • Zo puur mogelijk eten
 • Beweeg minstens een half uur per dag
 • En daarnaast 3 x in de week een uur sporten

Dit is een hele lijst maar volgens mij goed te doen. Wanneer je dit doet zul je na 2 weken zeker al verschil voelen. Ik zal uitleggen waarom:

Water drinken. Dit is niet een hele grote opgave, behalve dat je iets vaker naar de wc moet en je er wel aan moet denken. Dit is goed omdat je sneller van je giftige stoffen afkomt en water vult, zodat je minder gaat eten.

In groenten zitten heel veel vitamines en mineralen. Het zijn langzame koolhydraten, die je bloedsuikerspiegel niet te snel laten stijgen. Eet ze niet alleen tijdens het avondeten maar de hele dag door. Denk aan snoeptomaatjes, worteltjes, paprika, sla op je broodje, komkommer, radijsjes, bleekselderij, schaaltje rauwkost, avocado etc. Vooral heel veel groenten dus. Jouw tussendoortjes bestaan dus nu even alleen uit groenten en fruit (2 stuks). Let wel op: mensen zijn geen koeien die de heel dag door grazen. Het is helemaal niet erg om 2 uur even niets te eten.

Wanneer jouw ontbijt en lunch altijd dezelfde zijn wissel deze dan af. Denk voor het ontbijt aan yoghurt met muesli, havermout, gebakken appel, bananenpannenkoek etc. De lunch kun je afwisselen met een omelet, salade etc. Je lichaam kun je op deze manier prikkelen. Ook krijg je veel verschillende micronutriënten (vitaminen en mineralen) binnen.

Ga wat eerder naar bed. Zet op tijd alles uit, zoals tv, telefoon. Een half uur voordat je naar bed gaat even helemaal niets. Je valt wat sneller in slaap en staat uitgeruster op.

Eet zo puur mogelijk. je kunt op veel manieren de gerechten lekker maken, zoals kruiden, zelf gemaakte sauzen, groenten etc. Probeer het uit. Of je begint met halveren. Vaak heb je een recept waarbij een pakje kruiden toegevoegd moet worden. Doe de helft erbij en je zult gauw merken dat dit al meer dan voldoende is. Zo wen je langzaam aan wat minder zout eten. En het is niet alleen het vele zout in de pakjes maar vaak is het geen eten. Kijk maar op het etiket. Veel woorden die je niet begrijpt en die niets met eten te maken hebben.

Geen alcohol. Voor veel mensen is dit lastig. Ga bij jezelf na of je iets kan minderen. Probeer jezelf regels te geven. Bijvoorbeeld wanneer je iedere dag een glaasje drinkt dan halveer je dat door alleen in het weekend een glaasje te drinken. En liever niet meer dan 1 per dag. Geniet ervan.

Snoep en koek doen niet veel voor jou. Het vult maar het voedt je niet. Probeer het. In het begin zul je alleen maar aan de snoep- en koekpot denken maar al gauw wordt het jouw nieuwe gewoonte. Bedenk dat er alleen maar snelle koolhydraten inzitten die jouw bloedsuikergehalte snel doen stijgen. De koek en snoep die je eet wordt direct als vet opgeslagen en dat is wat je niet wilt. En, denk eraan: het komt uit de fabriek en heeft weinig met echt eten te maken.

Lightproducten liever niet. Bedenk dat in chips minder vet zit maar wel meer koolhydraten en qua kilocalorieën scheelt het bijna niets. Maar omdat het light is ga je er meer van eten omdat je denkt dat het geen kwaad kan. Ook is het zo dat in lightproducten allerlei stoffen zitten die je ook liever niet in jouw lichaam wilt hebben. Met drinken, neem water en voor de lekkere trek, zoals al gezegd, groenten en fruit.

Beweeg iedere dag een half uur. Ga eens een rondje om. Je zult zien dat je het best lekker vindt om te doen. Daarnaast zoek je iets waarbij je 3 x in de week een uur beweegt. Ga naar een sportschool, geef je op voor een teamsport, ga joggen, iets waar jij blij van wordt en wat bij je past. In het begin zal het niet meevallen maar gaande weg heb jij een nieuwe gewoonte waar je niet meer buiten kan.

Dit zijn in een  notendop wat suggesties die je kunnen helpen om wat kilo’s kwijt te raken. Pak eruit wat bij jou past en je zult al snel zien dat jouw nieuwe gewoonten jouw vaste lijfstijl wordt. En dat voor een gezond en slank lichaam. Kortom een fitlijf.

Gezonde groeten,

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.