Eetgewoonte veranderen, is dat zo moeilijk?

toetjes bevatten veel kcal.
toetjes, niet iedere dag

toetjes, niet iedere dagIedereen groeit op met bepaalde voedingsgewoonten, goed of slecht, we krijgen ze allemaal met de paplepel ingegoten. En wat doe je ermee in je latere leven? Laten we ervan uitgaan dat alle ouders het goed voor hebben met hun kroost. En zij hebben ook hun gewoontes weer geleerd uit hun opvoedingen en ervaringen. Maar moet je alles laten zoals je het altijd geleerd hebt? Ik denk van niet.
Wij aten vroeger standaard aardappelen, groenten en vlees of soms vis. Op zaterdag pannenkoeken, Jan in de zak (heel ouderwets gerecht, gekookt meel) en op zondag soep met brood. Wanneer we als kind vroegen wat eten we vandaag, werd bijna altijd alleen de groenten opgenoemd. Dat was het belangrijkste. En wat we ook wilde weten wat voor pap we aten. Ja, wij aten pap. Mijn moeder maakte zelf custardpap, havermoutpap, griesmeelpap, bloempap of gortepap. We kregen dus eerst de aardappelen, groenten en vlees en daarna in hetzelfde bord ging de pap met een schep suiker erbij.  Dat ging heel lang goed maar toen ik 15 werd begon ik wat voller te worden. Vooral mijn buik. Dat was vreemd. In de lengte was het klaar en toen werd het dus in de breedte. Ik ben uit mezelf wat minder gaan eten en de pap sloeg ik soms over. Dat mocht niet, want mijn ouders zeiden dat dat juist heel goed was voor mij. Dus de helft minder, dat mocht wel.
Toen ik later samen ging wonen werd er na het avondeten yoghurt gegeten. Of erger vla. Op een gegeven moment begon ik het toch wat veel te vinden die toetjes. Ik voelde aan mijn lijf dat ik dat niet nodig had. En dat bleek een goede beslissing. In vla zit weinig goeds. Veel suiker en veel rotzooi. In het begin moet je wennen dat je de maaltijd niet eindigt met iets zoets. Houd vol want het went. Beter kun je je bord volscheppen met  veel groenten Je gaat ook vitaler van tafel want je hebt niet zo’n volgegeten gevoel in je buik.
Laatst was ik met een vriendin uiteten. Ze klaagde erover dat ze wat dikker werd. Het kwam door de leeftijd vertelde ze. Ze kreeg het er niet af. Ze deed van alles en ze lette overal op. Daar kon het niet aan liggen. We bestelden allebei een visje, licht verteerbaar, een prima keus vonden we allebei. Daarna vroeg de serveerster of we de dessertkaart wilde zien, ik wilde haar net zeggen dat dat niet hoefde waarop mijn vriendin zei: ja, graag. Toen ik haar aankeek van wat doe jij nou, zei ze letterlijk dat een maaltijd niet af was zonder toetje. Ja, dat moest echt, zij en haar dochter hielden zo van toetjes, daar kwam niemand aan. Ze lette er al zo op, dat toetje daar mocht niemand aankomen. Dus werd er een heerlijke bananensplit besteld. Lieve vriendin, hier neem je dus nog even 320 kcal. En okay, een keer, dat mag, maar wanneer je dus iedere dag de maaltijd afsluit met een toetje, en dan heb ik het niet over een schaaltje magere yoghurt, dan heb je in 1 week al gauw 1400 kcal te pakken. En daar gaan eetgewoontes dan ook over. Waarom doe je dat zo structureel niet goed. Er zit niets essentieels in, je lijf kunt het missen, je krijgt teveel suiker binnen etc.
En weet je wat zo mooi is aan gewoonten, wanneer je die andere gewoonten aangeleerd hebt is het inderdaad jouw gewoonte geworden. Denk er goed over na waarom je iedere dag eet wat je eet. Want een juist voedingspatroon daar begint het mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.