Geen ervaringsdeskundige, of juist wel?

Vaak lees je dat een voedingsdeskundige eerst te maken heeft gehad met overgewicht en toen die op het ideale gewicht kwam besloot om voedingstips te delen met mensen die ook gewichtsproblemen hebben. Ik zal eerlijk zijn: Ik ben nooit dik geweest. Dus in die zin ben ik geen ervaringsdeskundige. Ik weet niet wat het is zeg maar om dik te zijn.

Heb ik me nooit dik gevoeld? Natuurlijk wel. Kan ik alles eten? Nee. Het is een fabeltje dat slanke mensen alles kunnen eten. Ik heb dan zelf nooit een dieet hoeven volgen maar doordat ik me mijn hele leven al interesseer in goede voeding weet ik wat ik wel en niet kan eten. Want wanneer je dat trucje doorhebt kun je je hele leven slank blijven. Al hoor je mij niet zeggen dat het vanzelf gaat.

Ik ben mijn hele leven dus al slank.  Dat komt deels door erfelijkheid, voldoende sporten en bewust eten. Dat bewust eten is niet altijd makkelijk. Wanneer ik gewoon  thuis ben en mijn eigen gang kan gaan is er niets aan de hand. Maar wanneer ik op een feestje ben en een slagroompunt afsla dan hoor ik iedereen weer zeggen: “doe niet zo ongezellig” of “waarom neem je niet? Jij kunt het hebben.” Of “ben je aan de lijn ofzo?” Moet ik nog verder gaan? Soms wanneer er een verjaardag zat aan te komen sloeg ik een maaltijd over om dan toch maar dat taartje te eten. Of dit verstandig was, is een tweede. Ik vond die bemoeizucht heel erg lastig. Mensen denken dat wanneer je slank bent je nergens rekening mee te hoeven houden maar het tegendeel is waar. Wanneer ik na een weekend vol uitjes voor mijn doen iets teveel gegeten heb, begin ik maandag weer op mijn voeding te letten. En dat gaat dus al jaren goed.

Er is goed nieuws. Tegenwoordig mag je gezond eten en dat vooral laten zien. Waar je voorheen werd neergezet als alternatief ben je nu gezond bezig. Heel wat jaartjes geleden las ik de boeken van moeder Aarde, die vond ik reuze interessant. Ik woonde nog thuis waar iedere dag een bord met aardappelen, groenten en vlees op tafel stond. Die recepten van Moeder Aarde waren niet te doen. Mijn moeder had die ingrediënten niet in huis in ieder geval. Het waren ook wel hele saaie, moeilijke en serieuze boeken. Tja, niet te doen dus. Tegenwoordig zijn de leuke gezonde recepten en health food niet aan te slepen.

Er zijn heel wat leeftijdgenoten die ik in de loop der jaren heb zien uitdijen. Hoe dat komt, daar kan ik alleen maar naar gissen natuurlijk. Ik zal de laatste zijn die zegt dat ieder pondje door het mondje gaat.  Veel van die leeftijdgenoten zie ik alweer wat slanker worden want ook zij hebben gehoord van het grote gevaar van suiker en het slechte fabriekseten. Ik kreeg laatst van een buurvrouw een suikervrije cake. Suiker kwam er bij haar niet meer in. Dat was wel zo slecht. Ik moest er een beetje om lachen want we zijn ooit met haar een lang weekend weggeweest. Wij hadden een tent en zij een caravan en omdat het weer niet echt meewerkte waren wij veel in hun caravan. Zo draaide we ook mee met het eten. En wat een eten en wat veel. Bij iedere kop koffie kwam er een kano voorbij. Tussendoor de sultana’s, want ja even een uur niet eten dat kon toch echt niet. Er werd flink gebunkerd en we hadden keus uit wel 6 smaken chips. Na het weekend moest ik weer even flink op de rem.

Wat heerlijk  dat ik weer op een feestje gewoon nee kan zeggen tegen iets wat ik niet wil eten.  Het wordt gewoon geaccepteerd. Ik krijg zelden opmerkingen meer of ik aan de lijn doe. Maar soms verlang ik naar een heerlijke grote slagroompunt maar ik krijg hem nergens meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.